Verduurzaamd hout met KOMO-keurmerk methode dompelen

Verduurzaamd hout is in veel soorten en maten te koop. Maar welke soort verduurzaamd hout voldoen aan alle eisen?

Verduurzaamd hout met KOMO-keurmerk methode dompelen

Verduurzaamd hout is in veel soorten en maten te koop. Maar welke soort verduurzaamd hout voldoen aan alle eisen? Alleen als het product is voorzien van het KOMO-keurmerk, is het verduurzamingsproces verricht volgens de officiële Beoordelingsrichtlijn (BRL) 0601. BRL 0601 houdt in dat de verduurzaming heeft plaatsgevonden volgens alle in Nederland van toepassing zijnde wetten en kwaliteitseisen. Zoals professionele opdrachtgevers in de bouw en in de infrasector (corporaties, ontwikkelaars en overheden), investeerders en bouwbedrijven. SKH is de geaccrediteerde certificatie-instelling die bedrijven certificeert voor BRL 0601.

Verduurzaamd hout BRL 0601 = gecontroleerde kwaliteit

Bedrijven die hout verduurzamen (zogenoemde houtverduurzamers, ook wel houtimpregneerbedrijven) die het KOMO-keurmerk mogen dragen zijn KOMO-gecertificeerd volgens BRL 0601. Dat betekent dat zij aantoonbaar voldoen aan de eisen die in deze Beoordelingsrichtlijn t.a.v. het verduurzamingsproces worden gesteld. Hout verduurzamen volgens BRL 0601 kan volgens twee methodes. Door middel van dompelen (dompelimpregneren) of door middel van vacuüm en druk.

Dompelen onder KOMO-certificaat

Bij verduurzaming door methode dompelen wordt het hout ondergedompeld in een verduurza­mingsmiddel. Gebeurt dat onder BRL 0601, dan valt het verduurzamingsmiddel onder de Biocide Richtlijn van de EU. Door deze gecertificeerde verduurzamingswijze is het hout nog langer bestand tegen bacteriën, schimmels en/of insecten. Tegelijk worden bij een gecertificeerde methode dompelen mens en milieu zoveel mogelijk ontzien.

Belangrijk: er zijn grote kwaliteitsverschillen in verduurzaamd hout dat in de handel te koop is. Ga steeds voor een KOMO-gecertificeerd product als u 100% zekerheid wilt.

Wilt u het KOMO-certificaat Houtverduurzaming methode dompelen volgens BRL 0601?

Wilt u als houtverduurzamer KOMO-gecertificeerd worden volgens BRL 0601? Neem contact op SKH, de geaccrediteerde certificatie-instelling voor KOMO certificatie.