Circulair bouwen
Nu er een kentering plaatsvindt door klimaatverandering is het tijd om mee te bewegen met een nieuwe stroming. Van een lineaire naar een circulaire economie en samenleving.
En dat doen wij het liefst met hout, een cyclisch en biobased bouwmateriaal met bijzondere eigenschappen en mogelijkheden. Dit sluit ook mooi aan op het besluit van de overheid om tegen 2050 een volledig circulaire bouweconomie te hebben in Nederland.
Hoe werkt het circulaire model?
Door hout van verantwoorde bronnen te gebruiken ontstaat er een duurzaam circulair proces, in tegenstelling tot uitputting van fossiele grondstoffen die niet hernieuwbaar zijn.
Houtkap en verwerking
Hout komt voort uit een natuurlijk groeiende bron. Bomen nemen CO2 op, slaan dit op en door de juiste verwerking houden deze houten materialen CO2 ook daadwerkelijk vast. Door de verantwoorde kap van oudere bomen krijgen de jongere bomen meer ruimte om CO2 op te nemen. Dit proces kan oneindig zo doorgaan.
Gebruik en groei
Het duurzame hout wordt verwerkt in bijvoorbeeld plaatmaterialen, vloerplanken en balken om huizen van te bouwen of, ambitieuzer, hoogbouw en kantoren. Tijdens dit proces groeit het duurzame bos natuurlijk gestaag door, zichzelf vernieuwend.
Demontabel en hergebruik
Houten elementen in een gebouw kunnen bij de sloop vaak weer opnieuw gebruikt worden, aangezien het demonteren en opnieuw verwerken veel gemakkelijker gaat dan bij conventionele bouwmaterialen als beton.
Biomassa en groei
Het hout wat niet verder hergebruikt kan worden wordt opgestookt in biomassacentrales voor warmte. De CO2 die hierbij vrijkomt wordt door de jonge aanplant in het duurzame bos weer opgenomen en vastgehouden. Dit maakt de cirkel rond.