BRL 0826 ‘Biobased bindmiddelen voor toepassing in coatings op hout en houtachtige materialen’

De BRL 0826 ‘Biobased bindmiddelen voor toepassing in coatings op hout en houtachtige materialen’ omschrijft de eisen voor een biobased bindmiddel, hoe het biobased gehalte aangetoond moet worden en hoe het bindmiddel presteert in zijn toepassing.

Bij SKH het KOMO®-certificaat op basis van BRL 0826 Biobased bindmiddelen voor toepassing in coatings op hout en houtachtige materialen behalen? Dat kan.

De BRL 0826 ‘Biobased bindmiddelen voor toepassing in coatings op hout en houtachtige materialen’ omschrijft de eisen voor een biobased bindmiddel, hoe het biobased gehalte aangetoond moet worden en hoe het bindmiddel presteert in zijn toepassing. SKH is de gespecialiseerde certificatie-instelling die uw bedrijf zekerheid met meerwaarde biedt in de vorm van KOMO-certificatie.

Achtergrondinformatie over BRL 0826

Biobased is een term die we tegenwoordig overal om ons heen horen, maar niet iedereen hanteert dezelfde definitie en hierdoor is het lastig om appels met appels te vergelijken. Indien een bindmiddel KOMO- gecertificeerd is volgens de BRL 0826 kunnen de biobased percentages op een eerlijke manier met elkaar vergeleken worden. Daarbij stelt de BRL 0826 ook nog eisen aan de kwaliteit van het bindmiddel in zijn toepassing. Dit kan zijn in een richtformulering voor verf op hout zoals toegepast wordt in de Nederlandse timmerindustrie. Een verffabrikant heeft op deze manier de zekerheid dat het mogelijk is om met het KOMO-gecertificeerde bindmiddel een verf te ontwikkelen die in potentie voldoet aan de strenge eisen uit de BRL 0817 ‘Filmvormende voor- en aflaksystemen op hout’. Naast de mogelijkheid om het bindmiddel te laten testen in een richtformulering voor verf op hout (BRL 0817), bestaat ook de mogelijkheid om het tegen de eisen uit de BRL 0821 ‘Niet- en semi filmvormende coatings op niet maatvast hout’ te testen, of een coating voor toepassing in interieurcoatings.

Naast de zekerheid dat het in potentie mogelijk is om aan de strenge KOMO-eisen uit eerder genoemde BRL-en te voldoen, biedt het de verfproducent ook de zekerheid dat o.a. het productieproces, de kwaliteitscontrole en de formulering van het bindmiddel jaarlijks door SKH worden gecontroleerd. Het zomaar veranderen van een formulering is dus niet mogelijk.

Controle certificaathouders BRL 0826

Van certificaathouders die bindmiddelen hebben laten certificeren volgens BRL 0826 wordt ieder jaar de productielocatie gecontroleerd. Ook vindt er een marktmonstername plaats waarbij specifieke eigenschappen extra worden gecontroleerd door SHR. Hierbij wordt niet alleen het biobased gehalte gecontroleerd, maar wordt ook gekeken of het bindmiddel nog steeds in potentie kan voldoen aan de eisen zoals o.a. gesteld in de BRL 0817 en BRL 0821. Op deze manier worden de prestaties gecontroleerd zoals het product zich in de praktijk gedraagt.

KOMO-certificatie BRL 00826: een investering in marktsucces

Het bezit van een KOMO-certificaat op basis van BRL 0826 ‘Biobased bindmiddelen voor toepassing in coatings op hout en houtachtige materialen’ is een belangrijke commerciële pre. Het laat namelijk zien dat er door een onafhankelijke partij is gekeken naar de eigenschappen van het KOMO-gecertificeerde bindmiddel in zijn toepassing, er altijd op dezelfde manier gekeken wordt naar het biobased gehalte en dit ook nog eens jaarlijks wordt gecontroleerd.

SKH begeleidt en certificeert uw bedrijf volgens BRL 0826 met aandacht en klantfocus. Wilt u KOMO-gecertificeerd worden op basis van BRL 0826 ‘Biobased bindmiddelen voor toepassing in coatings op hout en houtachtige materialen’? Neem voor nadere informatie dan contact op met SKH in Wageningen.