22 mei 2018
Nieuws

Nieuwe VCA-checklist 2017/6.0 beschikbaar

M.i.v. 2 april 2018 is de nieuwe versie van de VCA-checklist (versie 2017/6.0) beschikbaar. De Raad voor Accreditatie (RvA, de toezichthouder op het VCA-systeem), heeft de nieuwe VCA-versie geaccepteerd.

Lees verder onder de afbeelding
vca-checklist

VCA 2017/6.0 stelt veiligheid nog meer centraal, bevat verbeteringen op het gebied van de werkplek en veilig gedrag en zorgt voor meer duidelijkheid en betrouwbaarheid voor de keten. Ook is er nu één schema voor Nederland en België, zonder eigen accenten. Met ruim 1,5 miljoen gediplomeerde professionals en 15.000 gecertificeerde bedrijven is VCA dé standaard in veilig, gezond en duurzaam werken. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Het is een beproefd programma waarin diverse branches in de Nederlandse industrie 25 jaar aan kennis en ervaring hebben gebundeld. Met een VCA-certificaat legt u de basis om iedere dag weer veilig en gezond aan de slag te gaan. Initiële en her-certificatie ná 2 oktober 2018 mogen alleen nog gebaseerd zijn op deze versie.

De belangrijkste wijzigingen in hoofdlijnen

De eis over informeren van medewerkers over de huisregels van de opdrachtgever is gecombineerd met informeren van medewerkers over het VGM plan inclusief medewerkers van onderaannemers.

Voor de VCA*-bedrijven komt de toolbox weer terug, wel met een lagere frequentie van tenminste 4x per jaar. Het melden, registreren en onderzoeken van ongevallen is uitgebreid van sec ongevallen naar alle mogelijke incidenten.

Voor VCA **-bedrijven is keuzevraag over VGM bewustzijn en gedrag verlicht en waardeert eerder de actie van bedrijven. De beoordeling van ingezette onderaannemers is een mustvraag geworden. Het melden, registreren en onderzoeken van ongevallen en alle andere mogelijke incidenten is nu in een eis samengebracht.

Certificaathouders van SKH ontvangen de detailinformatie over de wijzigingen in de informatie.