12 juni 2019
Nieuws

Beoordelingsgrondslag SKH-BGS 014 ‘Alternatieve lijmen voor raamverbindingen’

Bij een groeiend aantal timmerfabrieken worden lijmrobots aangeschaft voor het inlijmen van de verbindingen. Deze lijmrobots worden door de timmerfabriek het liefst zo breed mogelijk ingezet. Dit kan alleen als voor zowel de kozijnverbinding als de raamverbinding dezelfde lijm toegepast kan worden. Dit was de aanleiding dat we bij SKH de vraag kregen we of het niet mogelijk was om ook ramen te verlijmen met de lijm die gebruikt wordt om kozijnhoeken te verlijmen, de BRL 0819 lijm. Want de kwaliteit van de kozijnverbindingen is de afgelopen jaren echt enorm verbeterd, dus waarom zou dat niet ook werken voor ramen?

Lees verder onder de afbeelding
alternatieve-lijmen-voor-raamverbindingen

Sec naar de eisen gekeken die gesteld worden aan lijmen voor ramen (BRL 2339, met aanvulling geschikt voor geveltimmerwerk) moet de verlijming voldoende duurzaam en sterk zijn. De duurzaamheid is bekend maar voor de BRL 0819 lijmen is het een behoorlijke uitdaging om te voldoen aan de sterkte-eis (10 N/mm2) na 7 dagen uitharden bij standaard condities. Maar is deze sterkte-eis nu dermate belangrijk? De huidige berekeningen van de maximale afmeting van ramen is mede gebaseerd op deze sterkte, maar wat is de invloed van de uitvoering van de raamverbinding (deuvels, slis, etc.)?

Met dit in het achterhoofd is de BGS-014 ‘Alternatieve lijmen voor raamverbindingen’ geschreven. Speciaal voor lijmen die door hun chemische samenstelling niet kunnen voldoen aan de eisen uit de BRL 2339, maar waarvan via deze BGS de geschiktheid voor specifiek de toepassing in ramen is aangetoond.

Als de duurzaamheid van de lijmverbinding onbekend is wordt een raam wordt middels een versnelde verwering in een korte tijd bloot gesteld aan extreme temperatuurwisselingen (-10⁰C – 50⁰C) en vochtbelasting, waarna na afloop wordt bekeken of de verbindingen nog steeds dicht zijn. Daarnaast wordt de sterkte van de verbinding op, druk-, moment- en trekbelasting gecontroleerd. Wordt voldaan aan de eisen, dan is geschiktheid van de lijm aangetoond voor toepassing in ramen onder de BRL 0801.

Download hier de SKH-BGS 014 ‘Alternatieve lijmen voor raamverbindingen’.