22 mei 2018
Nieuws

Buitenland geïnteresseerd in KOMO eisen geveltimmerwerk

Het Nederlandse geveltimmerwerk staat bekend om zijn hoogwaardige kwaliteit en mooie en goede afwerking.

Lees verder onder de afbeelding
concepten-en-cross-branding-in-de-nederlandse-tifa

Wij zijn in Europa en daarbuiten bekend om onze kritische blik, oog voor detail en strikte regelgeving als het gaat om KOMO gecertificeerd geveltimmerwerk. Mede door deze regelgeving zijn wij in staat om in Nederland kwalitatief zeer hoogstaand afgewerkt geveltimmerwerk te leveren. Tijdens een presentatie van de heer R. Daamen van SKH aan de British Wood Federation (BWF) werd dit door hun technisch directeur (Kevin Underwood) onderschreven. Wij zijn in Nederland veel verder als het gaat om regelgeving en het toepassen van producten om kwalitatief hoogstaand geveltimmerwerk te leveren. Eén van de voorbeelden daarvan is de problematiek rond openstaande verbindingen in geveltimmerwerk.

Sinds de introductie van BRL 0819 gecertificeerde systemen komen we dit probleem hier in Nederland nauwelijks nog tegen, terwijl dit nog steeds één van de grootste problemen met houten geveltimmerwerk is in o.a. Engeland, maar ook andere Europese landen. In Engeland moet een kwaliteitsslag gemaakt worden als het gaat om houten geveltimmerwerk, voordat het hele land vol staat met plastic kozijnen.

De BWF gaat de Engelse standaard herzien en SKH heeft aangeboden haar expertise in te brengen in de expert groep, om zo de kwaliteit van het Engelse geveltimmerwerk naar een hoger niveau te brengen. Door de kwaliteit naar een hoger niveau te tillen, zorgen we er ook voor dat het gebruik van hout als constructiemateriaal gepromoot kan worden. De KOMO BRL-en die we in Nederland hebben voor o.a. gevingerlast- en gelamineerd hout, maar ook voor verfsystemen, lijmen en verbindingstechnieken zouden hier perfect voor kunnen worden gebruikt. De uitdagingen die we in Nederland hebben (gehad) met houten geveltimmerwerk zijn niet uniek voor Nederland, die kom je overal tegen. De houtsoorten die worden gebruikt zijn in veel gevallen dezelfde (Sapeli, Meranti, Iroko), net als de eindproducten (ramen, deuren en kozijnen), alleen de productieprocessen, de detaillering en de kwaliteit van sommige grondstoffen is nog al eens verschillend. Deze kritische onderdelen maken echter het verschil tussen het kwalitatief hoogwaardige KOMO gecertificeerde geveltimmerwerk dat wij in Nederland maken en het geveltimmerwerk waar de plastic verwerkende industrie altijd naar verwijst.