18 maart 2019
Nieuws

KOMO voor Mansonia glaslatten

Vanuit de BRL 0812 ‘Geprofileerde (onder)delen voor timmerwerk’ was het tot nu toe gebruikelijk om alleen houtsoorten toe te passen die waren opgenomen in de SKH-Publicatie 99-05 ‘Lijst van goedgekeurde houtsoorten voor de toepassing in houten gevelelementen (kozijnen, ramen en deuren). Om als houtsoort op deze lijst te worden opgenomen moet de houtsoort voldoen aan de eisen zoals opgenomen in de SKH-Publicatie 97-04 ‘Houtsoorten voor toepassing in geveltimmerwerk’.

Alle eisen uit de SKH-Publicatie 97-04 zijn gericht op kozijnen, ramen en deuren. De gedachte was als er van een houtsoort kozijnen, ramen en deuren gemaakt kunnen worden dan kun je er ook geprofileerde (onder)delen van maken. Het bedrijf Veteka had de vraag of de West-Afrikaanse houtsoort Mansonia eventueel gebruikt zou kunnen worden voor glaslatten. Nadat de houtsoort Mansonia aan alle beproevingen uit de SKH-Publicatie 97-04 door testinstituut SHR is onderworpen, werd duidelijk dat deze houtsoort in combinatie met het door Veteka gehanteerde verfsysteem goed presteert als glaslat.

Dit heeft voor Veteka geleid tot een uitbreiding van hun certificaat ‘Geprofileerde (onderdelen) voor timmerwerk’ waarin Mansonia apart wordt vermeld.

Mansonia is een stabiele en duurzame houtsoort (duurzaamheidsklasse 1) die goed bewerkbaar is. Door zijn rechte draad en vaste structuur trekt het hout niet krom en ‘haart’ het niet op na het spuiten met watergedragen lakken. Dit bespaart een extra handeling en resulteert in een gladde lat. De kleur doet denken aan notenhout.