Certificatie geeft zekerheid over veiligheid blusdekens

Een blusdeken, ook branddeken genoemd, ligt bij veel mensen in de keuken, caravan of camper voor het blussen van een vlam-in-de-pan. Uit een onderzoek van de Nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is gebleken dat niet alle blusdekens goed werken. Ook niet als ze lijken te voldoen aan de norm NEN-EN 1869. Welke dekens wel of niet goed werken is bij de consument vaak niet bekend. En ook niet in welke situatie een blusdeken inderdaad doet wat hij moet doen: een binnenbrandje blussen. Certificatie door SKH kan die zekerheid wel bieden.

Norm NEN-EN 1869 biedt geen zekerheid

Voor blusdekens, ook branddekens genoemd, is er de norm NEN-EN 1869 ‘Blusdekens’. Blusdekens die getest zijn volgens deze norm zouden geschikt moeten zijn voor vet- en oliebranden. Uit het onderzoek van de NVWA met testen volgens de NEN-EN 1869 bleek echter dat niet alle dekens aan de norm voldeden. In een enkel geval vlogen de blusdekens zelfs binnen korte tijd in brand. Ook klopte de informatie op de verpakking vaak niet. Volgens de NVWA is de vermelding van de NEN-EN 1869 norm op de verpakking van blusdekens dan ook geen enkele garantie dat de blusdeken ook daadwerkelijk aan de eisen van de norm voldoet.

Blusdekens? Certificatie geeft duidelijk onderscheid

Met certificatie van blusdekens door een onafhankelijke, geaccrediteerde certificatie-instelling, zoals SKH in Wageningen, wordt meer zekerheid verkregen of een blusdeken ook daadwerkelijk doet waar hij voor bedoeld is, namelijk: het doven van olie- en vetbranden. Bij certificatie worden productiecontroles in de fabriek uitgevoerd en wordt de informatie op de verpakking van blusdekens op juistheid gecontroleerd. Ook controleert de certificatie-instelling of het testen van de blusdekens, zoals volgens NEN-EN 1869 of aanvullende testen; a) op de juiste manier wordt uitgevoerd en b) het gewenste resultaat oplevert. Vervolgens geeft de vermelding van een keurmerk op de verpakking de consument zichtbaar vertrouwen dat het een veilig product betreft.

Neem gerust contact op met SKH over certificatie blusdekens

Bent u fabrikant of leverancier van blusdekens? Wilt u marktonderscheid bereiken met objectief getoetste en gecertificeerde kwaliteit blusdekens?

Voor meer informatie en certificatie nodigen wij u uit om contact op te nemen met SKH.

Zekerheid met meerwaarde

Product, proces of persoon certificeren? SKH biedt u zekerheid met meerwaarde. De zekerheid van het certificaat van uw keuze. Plus de meerwaarde van bewezen meedenkkracht, uitstekende service, kennis van zaken en jaren­lange ervaring. Die meerwaarde maakt het verschil. En dat merkt u.