SKH

SKH staat op de BouwBeurs, kom je ook?

Van 4 t/m 8 februari klopt het hart van de bouw in de Jaarbeurs in Utrecht en natuurlijk is SKH van de partij. Je vindt ons in hal 10, stand F022, waar we je graag bijpraten over KOMO, ISO, STIP, FSC, PEFC, VCA en ATEX. Ook voor informatie over actuele onderwerpen zoals de verlijming van steenstrips, single part productie en richtlijnen voor het plaatsen op de bouw (in het kader van de wet kwaliteitsborging) bent u van harte welkom!

Meer informatie

Nieuwe STIP-certificatieregeling voor hout

logo-stip.png

Datum: 23-10-2017

SHR lanceert de STIP-certificatieregeling. STIP is in het leven geroepen om te bereiken dat uiteindelijk alle hout op de markt voor 100% afkomstig zal zijn uit duurzaam beheerd bos. Bedrijven die uitsluitend hout uit verantwoord beheerde bossen gebruiken, kunnen vanaf nu kiezen voor het STIP-bedrijfskeurmerk. De Toetsingscommissie Inkoop Hout (TPAC) heeft haar goedkeuring aan STIP gehecht.

Volgens SHR-directeur Oscar van Doorn is STIP om meerdere redenen “een beslissende doorbraak in het gebruiken van duurzaam geproduceerd hout”. Hij zegt: "De STIP-regeling sluit precies aan bij de wensen van de industrie in de Green Deal en het nieuwe Houtconvenant: de administratieve en logistieke barrières die het gebruik van duurzaam hout belemmeren worden weggenomen. Evenals onduidelijkheid over het mengen van houtsoorten met verschillende COC-certificaten. Een STIP-gecertificeerd houtbedrijf koopt aantoonbaar uitsluitend hout in dat uit verantwoord beheerde bossen komt. En voor de verkoop geldt dan dus hetzelfde. De opdrachtgever/afnemer hoeft geen papierwinkel meer bij te houden: het STIP-certificaat garandeert 100% hout uit verantwoord beheerde bossen. Dat is een beslissende doorbraak omdat de markt gefaciliteerd wordt in het op transparante wijze bereiken van een breed gedragen doel: álle hout helemaal duurzaam. Het zou fantastisch zijn als we dat samen bereiken.”

STIP is geen Chain of Custody-keurmerk

STIP is geen Chain of Custody-keurmerk. Het is een bedrijfskeurmerk voor ondernemingen die door een onafhankelijke certificatie-instelling conform de STIP-regeling steeds herhaald laten vaststellen dat zij uitsluitend hout uit verantwoord beheerde bossen in- en dus verkopen. 

“Iedere afnemer gaat dus op 100% zeker als hij/zij hout bij een STIP-bedrijf inkoopt”, aldus Van Doorn. “Dat vergemakkelijkt de handel in hoge mate. Ook voor het houtverwerkende bedrijf zelf zijn er voordelen: veel minder administratieve en logistieke verplichtingen en een duidelijk statement naar de klanten, overzichtelijk en eenvoudig. Duurzaamheid hoeft helemaal niet nodeloos ingewikkeld te zijn. Sterker nog: hoe gemakkelijker we het samen kunnen maken, des te beter is dat voor bos, mens en milieu.”

Nu STIP is goedgekeurd door de TPAC-commissie, wordt certificatie voor het STIP-bedrijfskeurmerk per direct mogelijk. “Wij verwachten daarvoor een grote belangstelling, want houtverwerkende partijen in binnen- en buitenland zijn enthousiast over dit nieuwe SHR-initiatief”, stelt Van Doorn. “De introductie van STIP wordt ondersteund door een communicatiecampagne." De nieuwe STIP-website is nu online: www.stip.org.


Bron: Houtwereld.nl, d.d. 23-10-2017

Deel dit artikel op LinkedIn: