Eerste pilot KOMO Instrument Kwaliteitsborging samen met Janssen de Jong Groep van start

Het KOMO Instrument Kwaliteitsborging (KIK) is op verzoek van en in nauwe samen­werking met 25 brancheorganisaties rond de bouw ontwikkeld. Het zal daarom kunnen rekenen op zeer brede marktacceptatie en maakt nu al bouwen mogelijk volgens de nieuwe wet, die onlangs bij de Kamer werd ingediend. KIK is geschikt voor alle in die wet zogenoemde gevolgklassen: de gevolgklassen 1,2 en 3. Het bouwproject van Hercuton betreft de gevolgklasse 2.

Privaat kwaliteitsborgingsinstrument

De pilot die vandaag van start is gegaan betreft een Distributie Centrum van 30.000m2, in opdracht van de Europese divisie van een wereldwijde belegger. Het project wordt gerealiseerd in Dordrecht. Voor Janssen de Jong past het project in haar strategie voor de jaren tot en met 2017: groei, samenwerking en een topfitte organisatie. Voor KOMO betekent deze pilot een belangrijke stap in de praktische implementatie van KIK in de toekomstige bouwpraktijk, waarin het private kwaliteitsborgingsinstrument een cruciale rol speelt.

Test in aansprekend project

Ton Jans, directeur KOMO: “Het KOMO Risicomodel, dat onderdeel is van KIK, maakt ons instrumentarium geschikt voor alle gevolgklassen en stelt de bouwer in staat hier haar borgingsstrategieën op te baseren. En om deze strategieën te verantwoorden jegens de onafhankelijke kwaliteitsborger. Mede dankzij Hercuton zijn we in staat om dit instrument, waar de markt terecht veel van verwacht, in een aanspreken project te testen.”

Allianz Group en Seconed

De strategische partners bij dit project zijn, naast KOMO en Janssen de Jong Groep, verzekeraar Allianz Group en Seconed. Seconed is een onafhankelijke, gecertificeerde partij in de bouw die zich richt op tests, inspecties, oplevering en auditing. Seconed is een zogenoemde T.I.S., een Technical Inspection Service en onderdeel van de SECO groep, met meer dan 80 jaar expertise.