Corporaties en overheden Groningen moeten voortouw nemen in houtskeletbouw

Woningcorporaties, gemeenten en andere overheden in Groningen zouden het voortouw moeten nemen om houtskeletbouw onder de aandacht te brengen. Want houtskeletbouw is de oplossing voor nieuwbouw in aardbevingsgebieden. Het is een lichte en sterke bouwmethode, die veel beter dan steenachtige bouwwijzen tegen aardbevingen is bestand. Zo kan veel schade worden voorkómen.

Lees verder onder de afbeelding
aardbevingsschade-aan-boerderij-tettemaheerd-in-uithuizermeeden-foto-archief-dvhngeert-job-sevink

Dat schrijven het Nieuwsblad van het Noorden (8 september 2017) en de Cobouw (5 september), waarbij zij SKH-directeur Oscar van Doorn en hoogleraar André Jorissen citeren. Aanleiding voor de publicaties in verschillende media is de SKH-Publicatie 17-01 “Het gedrag van houtconstructies en houtskeletbouw bij aardbevingen”.

Nu wordt veelal nog in metselwerk nieuw gebouwd in Groningen. Dat heeft, zegt Jorissen, een dubbele handicap: “Het is zwaar en bros. Het kan geen energie opnemen en raakt snel beschadigd. Zo’n woning heeft veel meer te lijden onder grondversnellingen door aardbevingen dan in hout uitgevoerde huizen.

Nieuwbouw in Groningen is alleen zinvol in hout. De kans op instorting en schade blijft bij in steen uitgevoerde gebouwen permanent aanwezig.”

Voorbeeldfunctie overheden Groningen

Van Doorn licht desgevraagd nader toe: “Overheden kunnen het goede voorbeeld geven. Als signaal naar de markt: denk aan de toekomst, bouw in hout. Er worden nu in het aardbevingsgebied hele wijken versterkt. Waarom zou je niet bij een deel van de huizen houtskeletbouw toepassen? Dan bewijs je dat het een prima oplossing is. Ook zouden voorbeeldprojecten van nieuwbouw in hout, bijvoorbeeld openbare gebouwen, een uitstekende impuls zijn. Dat laat zien: er is toekomst voor wonen en werken in Groningen, vrijwel zonder instortingsgevaar.”

Klik hier om het hele artikel in Dagblad van het Noorden te lezen.

Lees hier ook het volledige artikel in de Cobouw.