Certificatie blokkeert innovatie

certificatie-blokkeert-innovatie.jpg

Datum: 22-05-2018

Wanneer producten of processen worden gecertificeerd, worden deze vast gelegd in het certificaat en is het niet zomaar mogelijk om hierin wijzigingen aan te brengen. Om deze reden heb ik al verschillende mensen horen zeggen dat certificatie innovatie blokkeert, maar is dat zo?

Ja natuurlijk kan je van gecertificeerde producten niet zomaar een formulering (recept) veranderen, de kwaliteit kan namelijk anders zijn wanneer andere grondstoffen gebruikt worden. Zelfs tussen ‘dezelfde’ grondstof van verschillende leveranciers kan een kwaliteitsverschil zitten.

De Red Bull van Max Verstappen en de Fiat Panda van mijn vrouw zijn beide auto’s, maar ik geloof niet dat Max met de Fiat van mijn vrouw ooit wereldkampioen kan worden (misschien ook niet met een Red Bull maar dat is een andere discussie ;-) ).

Zo is het ook voor grondstoffen die bijvoorbeeld gebruikt worden om verf te maken. Het ene bindmiddel is het andere niet en voor gecertificeerde producten geldt dan ook als je kritische grondstoffen wijzigt in een gecertificeerde formulering zal aangetoond moeten worden dat de kwaliteit gelijk is gebleven of zelfs verbeterd.

“Moet je dan voor iedere kleine aanpassing alles helemaal opnieuw testen, ik zei toch dat certificatie innovatie blokkeert…”

Nee, tuurlijk niet, maar je moet wel altijd contact opnemen met je certificatie-instelling, zodat je weet waar je aan toe bent. Samen kunnen we kijken naar de wijziging en de impact hiervan op de kwaliteit. Afhankelijk van de wijziging kan met eigen onderzoek en/of extern onderzoek onderbouwd worden dat de wijziging geen negatieve invloed heeft gehad op de kwaliteit. Neem dus voordat je een wijziging wilt doorvoeren contact op met SKH, zodat we kunnen meedenken.

Een ander voorbeeld van het mogelijk maken van innovatie binnen een certificatietraject is de mogelijkheid tot het uitvoeren van een test batch binnen de KOMO® regeling, maar hier vertel ik volgende keer meer over.

Deel dit artikel op LinkedIn: